Visar 15 av 452 träffar på Ekonomi

Sortera på:
 1. Video

  100 år av spekulation : Finansfurstarnas handelscirkus

  De nordiska länderna höll sig inte bara utanför första världskriget - genom att handla med krigets parter tjänade de även pengar på det. Det skedde ett ekonomiskt uppsving och en stor inflyttning till städerna, där alla var ute för att tjäna mer pengar, tog fart. En så kallad "pengarnas bostadsbrist" förekom, då ett överflöd av kapital kunde lånas ut till investeringar. Speciellt två affärsmän, dansken Harald Plum och svensken Ivar Kreuger, drog in enorma belopp från investerare som hoppade på framtida vinster. Plum ville erövra världen med sitt Transatlantisk kompagni och satsade på handel med Ryssland medan Tändstickskungen Kreuger blir stor efter ytterst spekulativ finansiering. Så faller börsen 1929 och köp- och säljyran får ett abrupt slut. Depressionen, arbetslösheten och nöden som följde drabbade många familjer och satte spår i generationer.

  Källa:

  Publicerad:2011-02-24
 2. Video

  100 år av spekulation : Husägarnas lånelotto

  Under 1990-talets ekonomiska kris är det IT-branschen som blir det stora framtidshoppet. I Danmark grundas tusen nya Internetföretag bara under 1995. Traditionell ekonomi där man ska göra vinst och se pengarna växa ringaktas plötsligt. I den digitala ekonomin gällde istället att komma först, kosta vad det kosta ville - och någon brist på investerare finns inte. Känslan av växande rikedomar smittar av sig och bankerna gör det möjligt att låna pengar utan att amortera. Bostadsägare runt om i Danmark lånar pengar för att följa den nya trenden och bygga samtalskök. När IT-bubblan briserar 2001 genomförs rekordsänkningar av räntan för att hålla ekonomin igång. 2005 stiger räntan i USA och skuldfällan slår igen om de fattiga amerikanerna och de girigaste bankerna. När den amerikanska investeringsbanken Lehman Brothers hotas, beslutar den amerikanska regeringen att inte rädda banken. Både Danmark och Sverige förlorar tusentals jobben och förväntningarna på framtiden dyker.

  Källa:

  Publicerad:2011-03-10
 3. Video

  100 år av spekulation : Välfärdsmedborgarnas inflationsfest

  I 1950-talets ekonomiska optimism blir Danmark och Sverige föregångsländer i sitt byggande av välfärdsstaten. Den är visserligen dyr, men vi kan utan problem låna pengar - vår produktion är ju hög och framtiden ljus. Att man kan tjäna pengar genom att låna pengar blir på 1960-talet en ny erfarenhet, även för vanligt folk. I Danmark uppmanas folket att låna pengar för att investera i bostäder. Prisstegringarna på hus gör att vanliga löntagare snart kommer att sitta på en enorm summa luftpengar. I samma takt som priserna höjs automatiskt lönen, och det nya begreppet dyrtidstillägg dyker upp. Trots varningar fortsätter konsumtionsfesten under 70-talet. När bostadsbubblan ofrånkomligen spricker stiger arbetslösheten till rekordnivåer och Danmark är nära ekonomisk ruin.

  Källa:

  Publicerad:2011-03-03
 4. Webbsida

  ABC i social innovation

  Kan sociala innovationer hjälpa till att skapa en bättre värld? Kanske några steg på vägen. Lär grunderna om social ekonomi i denna folder.

  Källa:

  Publicerad:2012-08-23
 5. Video

  Adult English Zone : Program 10

  Vi börjar med frågarn Hur lång tid tror du att det tar innan du känner dej säker på engelska? Därefter besöker vi London och tar oss med båt till olika historiska platser. Hur överlever man i affärsvärlden? Inte helt oproblematiskt att starta en ny flyglinje. Vad är stress? I England finns ett buddisttempel där människor söker lugn och frihet från stress. Sist i programmet kommer ett Listen Out-avsnitt som inte är textat på engelska. Mike hittar en skorpion i badkaret. london

  Källa:

  Publicerad:2004-05-02
 6. Video

  Adult English Zone : Program 22

  Följ med till Nya Zealand och lär känna maoriernas kultur och bada i varma källor. Sist i programmet kommer som vanligt ett Listen Out-avsnitt där man utan hjälp av någon textremsa ska försöka hänga med i det som sägs. Och idag ska vi lyssna till samtal hos hårfrisörskan.

  Källa:

  Publicerad:2004-10-10
 7. Video

  Adult English Zone : Program 24

  Sightseeing till lands och sjöss i Australien. Två bröder satsar tid och pengar för att försöka lyckas med sin rekryteringsfirma. Hur ska det gå? Sist i programmet kommer som vanligt ett Listen Out-avsnitt där man utan hjälp av någon textremsa ska försöka hänga med i det som sägs.

  Källa:

  Publicerad:2004-10-24
 8. Video

  Adult English Zone : Program 26

  Vi följer en politiker som reser genom sina förfäders Spanien. Hur uppfattar vårt öga världen runt omkring oss? Och hur förändras vår syn när vi blir äldre? Sist i programmet kommer som vanligt ett Listen Out-avsnitt där man utan hjälp av text-remsa ska försöka hänga med i det som sägs.

  Källa:

  Publicerad:2004-11-07
 9. Video

  Adult English Zone : Program 4

  En snowboardpist i Kanada, en byggarbetsplats i London och cyberspace är några av spelplatserna för reportagen programmet. Sist kommer som vanligt Listen Out, där man utan hjälp av någon textremsa ska försöka hänga med i det som sägs. Men först undrar vi: Who's your favourite English teacher?

  Källa:

  Publicerad:2004-03-21
 10. Video

  Adult English Zone : Program 5

  Adult English Zone för dig som vill träna upp din engelska. Jeans som är skräddarsydda för att passa just dig, låter det för bra för att vara sant? Inte alls, kliv bara in och låt provhytten ta mått på dig. Vi får se hur det går till lite senare. Sist i programmet kommer som vanligt ett Listen Out-avsnitt där du ska försöka uppfatta vad som sägs utan hjälp av textremsa. Innan dess hinner vi med att ta en tur till Stockholm tillsammans med Edith och Dimitri som är nyfikna på Sverige och svenskarna. Men allra först några svar på frågan varför det är så bra att lära sig engelska.

  Källa:

  Publicerad:2004-03-28
 11. Video

  Afrikas nya härskare

  I utbyte mot koppar och kobolt ska Kina stå för bygget av vägar i Kongo-Kinshasa. Filmaren Bram Van Paesschen skildrar mötet mellan två kulturer när kineserna ska bygga en väg mellan två städer i provinsen Katanga. Redan från början råder kaos på arbetsplatsen. Tillsammans med sin kongolesiske guide Eddy ger sig den kinesiska platschefen Loa Yang ut på en förhandlingsresa med lokala entreprenörer. Men vägen kantas av missförstånd och det blir en omtumlande kulturkrock för Loa Yang.

  Källa:

  Publicerad:2012-12-19
 12. Webbsida

  Allabolag.se

  Alla bolag som finns i Sverige förtecknade med resultat- och personuppgifter.

  Källa:

  Publicerad:2008-10-30
 13. Webbsida

  ALMI Företagspartner

  ALMI Företagspartner finns i varje län och erbjuder finansiering och affärsutveckling till innovatörer, nya företag och till redan etablerade företag som vill utvecklas.

  Källa:

  Publicerad:2005-02-21
 14. Video

  Australien med Simon Reeve : Från Red Center till Perth

  Simon Reeve, brittisk journalist och upptäcktsresande, börjar sitt reseäventyr mitt i Australiens torra inland där han träffar ranchägare som berättar om problemen som vilda kameler åsamkar dem. Längre söderut bjuder en femte generationens vinmakare Simon på vin från årets skörd. Färden går sedan mot tonfiskstaden Port Lincoln där det finns flest miljonärer per capita i landet. Med det klassiska tåget Indian Pacific Railway färdas Simon över ett till synes oändligt slättlandskap till miljonstaden Perth. Med sina stora järnmalmstillgångar och en blomstrande gruvindustri har regionen bidragit till att Australien utvecklats till en av de rikaste länderna i världen.

  Källa:

  Publicerad:2013-11-22
 15. Video

  Banderoll : Fattig eller rik?

  Vad betyder pengar och finns det fattiga i Sverige? Programmet tar upp pengar och dess betydelse ur olika aspekter. Vi möter Jennifher som är 17 år och har levt under fattiga omständigheter med sin familj. Hur är det att växa upp och ständigt skämmas för att man är fattig? Det handlar också om konsumtionssamhället, är det bra eller dåligt att handla? Banderolls panel diskuterar pengars för- och nackdelar.

  Källa:

  Publicerad:2005-11-03