Pedagogiska resurser för möten och lärande

Här finns verktyg och resurser för möten och lärande: Studiematerial, kommunikation, diskussion, samarbete, tv- och radioprogram nättidning och sociala medier. Det mesta av innehållet är fritt för alla att använda, men ett större utbud erbjuds till dig som loggar in.

Tjänster

Visa alla tjänster

Aktuellt

Den hållbara verktygslådan
Den hållbara verktygslådan

Den 25 september antog FNs generalförsamling mål för den globala utvecklingen fram till 2030 med fokus på ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet i hela världen. Det är en utmaning för folkbildningen att utveckla och sprida kunskap om hur vi kan arbeta för att nå målen.  I den hållbara verktygslådan presenterar Susanne Hedman några kraftfulla pedagogiska verktyg som vi kan användas oss av.

Workspace hösten 2015
Artikel
Workspace hösten 2015

Workspace i höst - boka redan nu!  På Hagaberg den 26-27 oktober och på Forsa den 28-29 oktober 2015

Källa:

Permakultur, odling och hållbar design
Permakultur, odling och hållbar design

Det här materialet lyfter grunderna i permakultur som ämne och filosofi, samt ger exempel på vad permakultur och resurseffektivt tänkande kan innebära i större skala i samhället.

Fler rekommenderade lärobjekt

Utvalt från UR

Kina om Kina : En dramatisk historia
Video

Kina om Kina : En dramatisk historia

Inget land i världshistorien har rest sig så snabbt från fattigdom till välstånd som Kina. Hur var det möjligt och vad hände på vägen? Författaren Yu Hua anser att Kina fått den värsta sortens kapitalism. I boken "Kina i 10 ord" berättar Yu Hua om massakern på Himmelska Fridens torg.

Jan Gradvall möter Emmylou Harris
Video

Jan Gradvall möter Emmylou Harris

Musikern Emmylou Harris är en av 2015 års Polarpristagare. Hon intervjuas av Jan Gradvall om sin karriär. Hon berättar bland annat att hon letar upp gamla vänner och bekanta för att minnas vad som hänt under karriären.

Fostran till frihet
Video

Fostran till frihet

Om dansbanor, kurorter, semester, fritid, motion och hygienism. Hälsosamma bad, semesterlagen och kroppskultur blev viktiga inslag i folkhemsbyggandet.

Hyland - en legend som trollband
Video

Hyland - en legend som trollband

Under tre decennier trollband Lennart Hyland miljontals människor över hela landet. Hans program var både roliga och meningsfulla och han var först med frukost-tv och talkshows. Men Hyland hade också en svart och komplicerad sida

Se alla UR-program

re:flex Nättidning för folkbildningens flexibla lärande

Frihetens ideologi har ett pris Frihetens ideologi har ett pris

Låt oss till en början konstatera att den ökade friheten har positiva effekter. Både min och andras forskning visar att datorn och de tilltagande frihetsgraderna ökar elevernas motivation och autonomi. Möjligheterna att fånga lärtillfällen i flykten blir fler vilket är positivt.

Följ vår gästskribent Håkan Fleischers miniserie, specialskriven för Nättidningen re:flex! Den handlar om hans specialområden: datorn i skolan och digital bildning. Idag publicerar vi del 2 av 3.

”Televisionsfördröjningskommittén” – som förr men ändå inte ”Televisionsfördröjningskommittén” – som förr men ändå inte

På ett utedass i en fäbod stötte jag på ett nummer av Teknikens Värld från 1954. Nu för tiden är Teknikens värld främst en biltidning men på den tiden handlade den om all slags teknik. Ledarsidan kunde därför ta upp ett brännhett ämne – televisionen i Sverige.

Texten om TV påminner inte så lite om en mer nutida debatt, den om internet. Många likheter finns.

Flexlär Öppna lärresurser

Öppna lärresurser

Öppna lärresurser, metod- och pilotprojekt. Här har du alla omgångar samlade; upptäck och inspireras av folkbildningens projektverksamhet som spänner över ett stort antal ämnen.

Läs mer om Flexlär och se digitala studiematerial

Karlsson&Schueler

Karlsson&Schueler

Podden om Folkbildningsnätet. Här möter du personerna bakom resurser och tjänster, en folkhögskolelärare eller deltagare och andra spännande personer runt Folkbildningsnätet. Karlsson och Schueler är redaktörer på Folkbildningsnätet.

Folkhögskolebibliotekens blogg

Folkhögskolebibliotekens blogg

Bibliotekarier i folkbildningen utbyter tankar och idéer. Bloggen drivs av BIFF - Bibliotek i folkbildning och folkhögskola som är en ideell, partipolitiskt obunden förening.

FSO - folhögskolornas serviceorganisation

FSO - folhögskolornas serviceorganisation

Ambitionen med denna helt nya organisation är att skapa bästa möjliga service till folkhögskolorna i form av kommunikation och marknadsföring, utveckling och stöd i internationellt arbete.