Pedagogiska resurser för möten och lärande

Här finns verktyg och resurser för möten och lärande: Studiematerial, kommunikation, diskussion, samarbete, tv- och radioprogram nättidning och sociala medier. Det mesta av innehållet är fritt för alla att använda, men ett större utbud erbjuds till dig som loggar in.

6 maj 2015: Premiär: Flexikon presenteras på Framtidens lärande

Nu är det premiär för Flexikon - en omfångsrik guide och inspirationskälla till det digitala lärandet!

http://flexikon.folkbildning.net

Tjänster

Visa alla tjänster

Aktuellt

QR-kod - där du är ...
Artikel
QR-kod - där du är ...

Rikta mobilen eller läsplattan mot qr-koden och du öppnar text eller film som ger dig den information du just då behöver.

Källa:

Taggar:

Källkritik - ett ämne eller ett sätt att tänka?
Artikel
Källkritik - ett ämne eller ett sätt att tänka?

Ordet källkritik kan ge en felaktig bild av vad det handlar om. Kritisk granskning är bättre. För i det dagliga mötet med olika medier har vi stor användning av att vara kritiska och diskutera sannolikhet, syfte, relevans och avsändare. Här finns tips, fakta och övningsmaterial för att träna upp det kritiska seendet. 

Källa:

Share, Learn, Inspire
Artikel
Share, Learn, Inspire

Onlinekursen ”Share, Learn, Inspire” är för dig som vill lära dig mer om folkbildning och vuxenutbildning i Europa och som vill bygga nätverk för framtida europeiska folkbildningssamarbeten

Källa:

Fler rekommenderade lärobjekt

Utvalt från UR

Digerdöden - den svarta döden
Video

Digerdöden - den svarta döden

Under 1300-talet blev mikroben, bakterien Yersinia Pestis dödlig. På bara fyra år dog 75 miljoner människor av pesten. Sjukdomen drabbade alla, unga och gamla, fattiga och rika. och i England beräknas att så många som 40 % av befolkningen dog. Se program  i serien Mikrobernas värld som ger hela historien.

Kvinnors liv och möjligheter : Somalia, Indien och Kenya
Video

Kvinnors liv och möjligheter : Somalia, Indien och Kenya

I två avsnitt granskar journalisten Nicholas Kristof tillsammans med kända skådespelare kvinnors situation i några utvecklingsländer som t ex Somalia, Indien och Kenya. 

Tyg och otyg
Ljud

Tyg och otyg

Vad det egentligen är vi har på oss och hur påverkar kläderna människa och miljö?Vad är det som luktar i nya jeans? Suger huden upp kemikalierna som finns i kläderna du har på dig? Och vad är skillnaden mellan bomull och polyester? 

Se alla UR-program

re:flex Nättidning för folkbildningens flexibla lärande

Lär dig att googla! Lär dig att googla!

Att googla är en naturlig del av våra liv. Så naturlig att ordet sedan 2006 finns med i SAOL. Men bara för att det är enkelt att googla betyder inte det att det är enkelt att googla bra. Vad man skriver och hur man skriver det spelar stor roll. Här får du många bra tips

Vi måste (digi)tala om framtiden Vi måste (digi)tala om framtiden

Det finns snart inte en enda vrå som inte är digitaliserad. Förra veckan var jag på Finlands största årliga IT-mässa för utbildning. En av presentationerna inleddes stolt med deklarationen ”Vi digitaliserar allt som går”. Hans ögon riktigt lyste av entusiasm inför denna framtid.

Själv har jag blivit lite mera betänksam. 

Läs vad Johanni Larjanko från Bildningsalliansen i Finland skriver

Flexlär Öppna lärresurser

Öppna lärresurser

Öppna lärresurser, metod- och pilotprojekt. Här har du alla omgångar samlade; upptäck och inspireras av folkbildningens projektverksamhet som spänner över ett stort antal ämnen.

Läs mer om Flexlär och se digitala studiematerial

Karlsson&Schueler

Karlsson&Schueler

Podden om Folkbildningsnätet. Här möter du personerna bakom resurser och tjänster, en folkhögskolelärare eller deltagare och andra spännande personer runt Folkbildningsnätet. Karlsson och Schueler är redaktörer på Folkbildningsnätet.

Folkhögskolebibliotekens blogg

Folkhögskolebibliotekens blogg

Bibliotekarier i folkbildningen utbyter tankar och idéer. Bloggen drivs av BIFF - Bibliotek i folkbildning och folkhögskola som är en ideell, partipolitiskt obunden förening.

FSO - folhögskolornas serviceorganisation

FSO - folhögskolornas serviceorganisation

Ambitionen med denna helt nya organisation är att skapa bästa möjliga service till folkhögskolorna i form av kommunikation och marknadsföring, utveckling och stöd i internationellt arbete.