Pedagogiska resurser för möten och lärande

Här finns verktyg och resurser för möten och lärande: Studiematerial, kommunikation, diskussion, samarbete, tv- och radioprogram nättidning och sociala medier. Det mesta av innehållet är fritt för alla att använda, men ett större utbud erbjuds till dig som loggar in.

Om vi inte vill ha 30-talets katastrofer i repris måste vi våga tro på och agera för ett samhälle där vi kan leva tillsammans. Det kallar vi "Positiv antirasism", säger Alex Bengtsson, EXPO. Se intervjun i Folkbildningskanalen

Tjänster

Visa alla tjänster

Aktuellt

Källkritik - ett ämne eller ett sätt att tänka?
Artikel
Källkritik - ett ämne eller ett sätt att tänka?

Ordet källkritik kan ge en felaktig bild av vad det handlar om. Kritisk granskning är bättre. För i det dagliga mötet med olika medier har vi stor användning av att vara kritiska och diskutera sannolikhet, syfte, relevans och avsändare. Här finns tips, fakta och övningsmaterial för att träna upp det kritiska seendet. 

Källa:

Svenskarna och internet 2014
Webbsida
Svenskarna och internet 2014

Nio av tio svenskar har tillgång till datorer, men det är fortfarande ungefär en miljon svenskar som som inte använder internet. Vi betalar mer för strömmande musik- och filmtjänster och samtidigt verkar fildelningen minska. Sverige är fortfarande ett av världens mest uppkopplade länder. Det finns samtidigt en stark oro för intrång och övervakning hos internetanvändarna. En rapport från .se

Källa:

Nätkurser om hållbar utveckling
Artikel
Nätkurser om hållbar utveckling

Det globala forskningsnätverket Sustainable Development Solutions Network erbjuder gratis fortbildningskurser av hög kvalitet på nätet.

Källa:

Fler rekommenderade lärobjekt

Utvalt från UR

Diktatorn
Video

Diktatorn

”Diktatorn” - åtta unga personer stängs under åtta dagar in i ett hus där det råder simulerad diktatur.  Tanken med programmet är att väcka tankar hos ungdomar, och skapa diskussioner om demokrati och demokratiska rättigheter.

Vad är en familj?
Video

Vad är en familj?

Vad är egentligen en familj och hur förtjänar man titeln förälder?

Inferno
Video

Inferno

Hur är det att leva med psykiska problem? Med avstamp i åtta personers erfarenheter tar vi upp olika aspekter av att vara sjuk, att få vård och hur det är att vara anhörig.

Se alla UR-program

re:flex Nättidning för folkbildningens flexibla lärande

Analoga chocken vid internetdagarna 2014 Analoga chocken vid internetdagarna 2014

Måste verkligen alla älska Internet? frågar sig re:flexredaktionens Kerstin Namuth efter ett besök i Digidelmontern på Internetdagarna.

Vänd på det traditionella - flippa klassrummet Vänd på det traditionella - flippa klassrummet

Hetast inom pedagogiken idag - flippat klassrum. Nättidningen re:flex ger dig en fyllig genomgång av den pedagogiska metoden.

Flexlär Öppna lärresurser

Öppna lärresurser

Öppna lärresurser, metod- och pilotprojekt. Här har du alla omgångar samlade; upptäck och inspireras av folkbildningens projektverksamhet som spänner över ett stort antal ämnen.

Om flexlär

FSO - folhögskolornas serviceorganisation

FSO - folhögskolornas serviceorganisation

Ambitionen med denna helt nya organisation är att skapa bästa möjliga service till folkhögskolorna i form av kommunikation och marknadsföring, utveckling och stöd i internationellt arbete.

Folkhögskolebibliotekens blogg

Folkhögskolebibliotekens blogg

Bibliotekarier i folkbildningen utbyter tankar och idéer. Bloggen drivs av BIFF - Bibliotek i folkbildning och folkhögskola som är en ideell, partipolitiskt obunden förening.